VIDEO/ Ministrul Energiei: Nu există premise pentru ieftinirea gazului

Chiar dacă, începând cu luna aprilie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Republica Moldova este de 673 de dolari pentru 1.000 m3, în prezent, nu există premise și temeiuri pentru a micșora tariful la gazele naturale. O spune chiar ministrul Energiei, Victor Parlicov, care, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, a mai declarat că e greu de imaginat cum poate Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să accepte revizuirea tarifelor pentru gaz.

„Eu cred că e prematur să ne expunem la capitolul – care vor fi prețurile. Or, și Vadim Ceban și ANRE cunosc și eu, în calitate de expert, am spus-o nu o singură data, impactul cel mai mare asupra tarifului îl au trimestrul întâi și trimestrul patru. Faptul că acum, vara, va fi preț mai bun, dar consumul va fi cât o lună sau două de iarnă, nu diluează într-atât de repede costul mediu ponderat a gazului pe parcursul anului”, a spus Victor Parlicov.

De asemenea, mai zice ministrul, nu poate fi vorba despre o reducere a costului atât timp cât devierile tarifare au fost recuperate doar parțial.

„Eu nu știu cum își imaginează chestia asta Moldovagaz. Deci, dacă ei singuri spun că devierile tarifare s-au recuperat doar parțial și consumatorii pentru costurile de gaz pe care nu le-au plătit în vara trecută încă nu au terminat de achitat, cum să reduci acum tariful, în baza la ce să-l reduci?”, a mai adăugat ministrul Energiei.

Amintim că, săptămâna trecută, la fel, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, tariful la gazele naturale ar putea scădea în următoarele săptămâni.

„Peste o săptămână, înainte de Paște, cred că vom prezenta la ANRE calculele noastre și împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, vom fi primii care vom solicita ajustarea / corectarea tarifului”, a spus Vadim Ceban.

Din întâi octombrie 2022, consumatorii casnici achită aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz natural, 6,5 lei din acest tarif fiind devierile financiare. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Din întâi aprilie 2023 însă compensațiile nu mai sunt oferite.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata