VIDEO / Moldovenii din diasporă revin acasă pentru a pune umărul la schimbare: povestea unei tinere care a ales serviciul public după 10 ani în străinătate

Corina Ajder, împreună cu echipa sa, dorește să îmbunătățească viețile oamenilor din Moldova. După ce a absolvit Facultatea de Drept a USM, a studiat și lucrat peste hotarele țării. Timp de 10 ani și-a construit o carieră internațională de succes și a obținut cunoștințe vaste în domeniul drepturilor omului și cel al inspecției muncii.
„Am început cu stagiul la o organizație internațională unde, timp de un an, m-am ocupat de dreptul la nediscriminare în Europa de Est, Rusia și Ucraina. Am lucrat cu o organizație germană timp de 5 ani.

Viața m-a purtat tocmai în New York, unde am obținut un fellowship la cea mai prestigioasă organizație în domeniul drepturilor omului de nivel global. Am avut ocazia să lucrez la etajul 34 dintr-un zgârie-nori faimos și să fiu prima moldoveancă care a fost selectată pentru această oportunitate, deschisă pentru toată lumea, la nivel global.

De acolo am acoperit Georgia, unde am muncit în domeniul inspecției muncii și a reformei inspecției muncii din Georgia.”

Dar mereu și-a dorit să lucreze acasă și să contribuie la dezvoltarea țării natale. Astfel, acum trei ani, s-a întors acasă. A simțit că experiența și cunoștințele sale pot fi utile aici, iar din 2022 activează în funcția de Secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

„Activitatea de la minister este foarte intensă, cu foarte multe provocări, dar și cu multe oportunități. Ceea ce ne motivează, lucrând în Guvern, este să avem un impact și să îmbunătățim viețile oamenilor. Mă ocup de reforma Inspecției Muncii, o instituție care luptă cu fenomene precum munca la negru, care sunt foarte răspândite în Republica Moldova. Eu cred că m-am dezvoltat mai mult în Moldova decât în toate celelalte țări în
care am fost, pentru că în Moldova este mai greu să trăiești și să lucrezi, lucrurile încă nu sunt atât de bine puse la punct.

Însă pentru oamenii cărora le plac provocările, care vor să fie parte din construirea unui stat funcțional și a unei societăți deschise, cred că este locul perfect.

Anume aceste provocări îmi dau ocazia să cresc.” Corina spune că Moldova s-a schimbat spre bine în anii în care a fost plecată. Este o țară mai deschisă, mai europeană. Simte susținerea necesară din partea autorităților și
se simte echilibrată emoțional.
„Nu am regretat niciodată că am revenit. Îmi dau seama că acum eu locuiesc aici. Acum aceasta este casa mea și nu mai trăiesc cu acest dor cu care am trăit ani de zile. Mă bucur că am avut curajul să fac acest pas și mă simt fericită, alături de familie, colegi, vorbind în limba mea, fiind în cuibul meu, în care mă simt cel mai bine. În Moldova sunt
fericită!”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata