Vizită la Kiev a ministrului german de finanţe

Ministrul german de finanţe Christian Lindner efectează, luni, prima sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse pentru a arăta că Germania este  „de partea” Ucrainei, relatează Agerpres.

Lindner, sosit în capitala Ucrainei dimineaţă devreme, a declarat că va avea discuţii „foarte concrete” cu responsabili ucraineni cu privire la modul în care Ministerul german de Finanţe poate sprijini Ucraina acum şi în viitor.

„Suntem alături de Ucraina, umăr la umăr”, a declarat Lindner reporterilor după ce a sosit la Kiev cu trenul.

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar şi militar, a mai declarat ministrul liberal, membru al coaliţiei lui Olaf Scholz.

„Ucraina nu trebuie să piardă acest război”, a adăugat ministrul.

Discuţiile de la Kiev nu se vor concentra doar pe situaţia actuală, a spus el. „Vom privi de asemenea spre viitor”. Discuţiile se vor concentra pe posibile domenii de cooperare, mai ales investiţiile străine directe şi problemele vamale, a adăugat el.

Vizita vine în timp ce Germania este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea Kievului pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, pentru a-i sprijini contraofensiva împotriva trupelor ruse.

Guvernul german s-a opus până acum acestei solicitări, temându-se că rachetele vor ajunge pe teritoriul Rusiei şi vor agrava conflictul.

Mîhailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, a declarat pentru ziarul german Bild că rachetele Taurus sunt „cruciale” pentru contraofensiva Ucrainei.

Căutând să atenueze îngrijorările cu privire la raza de acţiune a acestor arme, Podoliak a spus că ele vor fi utilizate „exclusiv pe teritoriul Ucrainei, în interiorul graniţelor recunoscute internaţional din 1991”, aminteşte AFP.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata