Vladimir Putin șantajează planeta cu 6 000 de bombe nucleare

Vladimir Putin a anunțat miercuri o „mobilizare parțială” a rezerviștilor și a amenințat Occidentul cu folosirea arsenalului nuclear. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea vizează 300.000 de rezerviști, notează Digi24 cu referire la Sky News

Președintele Rusiei a avertizat Occidentul că are „diverse arme de distrugere” pe care nu va ezita să le folosească după ce i-a acuzat pe liderii mondiali că au demarat un „șantaj nuclear” împotriva țării sale.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi, fără îndoială, toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Și nu blufez”, a spus Vladimir Putin.

Discursul liderului de la Kremlin a stârnit reacții în întreaga lume. Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează, a transmis miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

„Putin și ministrul său al apărării și-au trimis la moarte zeci de mii cetățeni, care sunt prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global”, a mai spus Ben Wallace.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră că anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea și faptul că Rusia insistă cu referendumurile în zonele ocupate din Ucraina, arată „disprețul total” al președintelui rus față de principiile ONU.

Câte arme nucleare are Rusia?

Potrivit Federației Oamenilor de Știință din SUA, Rusia are un arsenal total de 5.977 de focoase nucleare, acesta fiind cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Spre comparație, SUA au 5.428 de focoase nucleare, în timp ce Franța are 290, iar Marea Britanie are 225. Experții consideră că aproximativ 90% din totalul mondial al focoaselor nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite.

Conform datelor publice, Rusia deţinea 4.477 de ogive nucleare. Dintre aceste arme, 1.588 de ogive sunt desfăşurate pe rachete balistice cu rază lungă (de tipul Satan, dar există şi alte modele, aflate pe submarine, lansatoare mobile terestre sau care pot fi lansate din avion). De asemenea, alte 977 de bombe „strategice” şi 1.912 de bombe nestrategice (sau tactice) se află în rezervă.

BBC News transmite că aproximativ 1.500 de focoase nucleare sunt retrase și urmează să fie demontate.

_123457186_nuclear_warheads_by_country_inf640x2-nc
Grafic cu numărul total de focoase nuclare. Captură Foto: BBC News

 

Citește continuarea pe Digi24.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata