Zelenski: „Nimeni nu a distrus Donbas-ul așa cum o fac acum trupele ruse”

Armatei ucrainene îi este din ce în ce mai greu în Donbass. Rusia și-a concentrat forțele în est, în încercarea de a recâștiga noi teritorii. Potrivit șefului regiunii Donețk, Pavel Kirilenko, după bombardamente necontenite, trei civili au fost uciși. Din cei 1,5 milioane de oameni din regiune, nu au mai rămas mai mult de 320 de mii.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că „următoarele săptămâni de război vor fi dificile”, ceea ce înseamnă că „nu există alternativă decât lupta”.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Cea mai dificilă situație acum este în Donbass. Bakhmut, Popasnaya, Severodonetsk – în aceste zone, invadatorii sunt cei mai activi. Au organizat un masacru și caută să distrugă toată viața. Nimeni nu a distrus Donbasul așa cum o fac acum trupele ruse”.

Ca răspuns la apelul persistent al Ucrainei către aliații săi pentru livrări mari de arme, Statele Unite au promis că îi vor oferi asistență militară „până la capăt”. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunțat că încă aproximativ 20 de țări vor oferi Kievului noi pachete de asistență în materie de securitate, inclusiv muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri.

(Șeful Pentagonului, Lloyd Austin)

„În cele patru săptămâni de la reunirea grupului de contact la Ramstein, dinamica donațiilor și livrărilor a fost remarcabilă. Și după discuțiile de astăzi, am plăcerea să anunț că ne vom intensifica eforturile”.

Ucraina și aliații săi continuă să acuze Rusia că fură cereale. Anterior, CNN a publicat imagini prin satelit, în care două nave rusești din portul Sevastopol sunt încărcate cu cereale pentru a fi expediate în alte țări. În același timp, canalul a remarcat că este dificil să se stabilească dreptul de proprietate asupra cerealelor.

Kievul discută cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Turcia și ONU despre crearea unui „coridor pentru exportul de grâu, floarea soarelui și alte cereale ucrainene”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata