Zelenski: „Oferiți imediat Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE”

Toți cei patru lideri europeni care au vizitat Kievul joi ar dori să vadă Ucraina ca parte a UE cât mai curând posibil. Vorbind la o conferință de presă comună, președinții Franței și României, cancelarul german și prim-ministrul Italiei au subliniat: Ucraina a dovedit că face parte din familia europeană și, rezistând agresiunii ruse, apără valorile europene comune.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Sprijinul pentru integrarea Ucrainei în UE ar fi o manifestare fundamentală a poziției noastre comune agreate și puternice. Istoria europeană, așa cum s-a desfășurat până acum, întărește răspunsul dumneavoastră pozitiv la aspirațiile ucrainene. Statutul de candidat UE pentru Ucraina ar contribui la consolidarea libertății în Europa, ar deveni una dintre deciziile cheie ale UE în prima treime a secolului XXI”.

Comisia Europeană urmează să-și publice recomandările privind acordarea Ucrainei a statutului de candidat. Decizia oficială va fi luată joia și vinerea viitoare de șefii de stat și de guvern, la un summit de la Bruxelles.

(Emmanuel Macron, președintele Franței)

„Toți patru susținem acordarea imediată a statutului de candidat pentru aderarea la UE. Acest statut va fi însoțit, așa cum am convenit, de o „foaie de parcurs” specifică și va ține cont de situația din Balcanii de Vest și din regiune, în special, din Moldova”.

Președintele francez a confirmat că țara sa va furniza Ucrainei arme. Cancelarul german, care a fost criticat pentru că a fost blând cu Moscova, a amintit de schimbările radicale care au avut loc în țara sa de la începutul invaziei ruse.

(Olaf Scholz, cancelarul Germaniei)

„Susținem Ucraina și acțiunile acesteia de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială. Germania și-a schimbat tradiția: am decis să furnizăm arme Ucrainei și vom face asta atâta timp cât are nevoie de ele”.

Posibila aderare a Ucrainei la UE nu vine în întâmpinarea intereselor Rusiei, a declarat, la rândul său, joi, la rândul său, la o ședință a Consiliului de Securitate, Vasily Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata