Zelenski: „Rusia vrea să șteargă Donbasul de pe fața pământului”

„Trupele ucrainene încă controlează unele părți din Mariupol”, a declarat duminică prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, menționând că soldații lor, care se ascund pe teritoriul uzinei Azovstal, nu se vor preda.

Agențiile de presă ruse, citând poliția Donețk, raportează că în zona fabricii care poartă numele Ilici, cadavrul comandantului decedat al brigăzii 36 a Marinei Ucrainene a fost găsit. Oficial, Kievul nu a confirmat această informație.

 (Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„La fel cum armata rusă distruge Mariupol, ei vor să distrugă alte orașe și comunități din regiunile Donețk și Lugansk. Facem totul pentru a asigura apărarea și suntem în contact permanent cu partenerii noștri. Suntem recunoscători celor care ne ajută cu adevărat în orice mod pot. Dar cei care, având armele și muniția de care avem nevoie, rețin proviziile, ar trebui să știe că de ei depinde soarta acestei bătălii, soarta oamenilor care pot fi salvați”.

Președintele Ucrainei a menționat în mesajul său bombardamentul cartierului central al orașului Harkov, din care 18 persoane au fost ucise și peste o sută au fost rănite, în ultimele patru zile. Zelenski a numit acțiunile rușilor „teroare conștientă”.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat despre distrugerea depozitelor de muniții din apropierea orașului Izyum, regiunea Harkov, cu „arme de înaltă precizie”.

Președintele Zelenski a declarat că a purtat discuții cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, despre reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Săptămâna viitoare, premierul Ucrainei va participa la reuniunile de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale la Washington.

Pe pagina sa de Facebook, șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a făcut apel la locuitorii locali să părăsească de urgență regiunea în fața amenințării unei ofensive rusești de amploare, menționând că „un autobuz de evacuare gol este o desconsiderare pentru viața unui polițist, a unui salvator, a unui voluntar și a multor alții”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata