Peste 500 de salvatori din România, Austria, Bulgaria, Germania și R. Moldova și-au testat capacitățile de intervenției în cazul producerii unor inundații cu impact major
Echipa salvatorilor și pompierilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI a revenit în țară, după finalizarea exercițiului internațional ,,EU MODEX 2022”. Exercițiul s-a desfășurat în orașul Sibiu din România, în perioada 12-16 octombrie, în conformitate cu procedurile Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.
Peste 500 de salvatori din Romania, Austria, Bulgaria, Germania și Republica Moldova, cu peste 80 de autospeciale de intervenție, 20 de bărci de căutare-salvare, dar și 9 motopompe de capacități medii și mari și-au testat capacitățile de intervenției în cazul producerii unor inundații cu impact major. Astfel, conform scenariului, în urma unor ploi torențiale ce au avut loc în perioada 6-10 octombrie, mai multe localități din România au fost afectate de inundații. Mai mult, barajele râurilor erau în pericol de revărsare, iar în consecință ar putea fi inundate complet mai multe zone. În vederea reacționării operative la lichidarea dezastrului natural, a fost solicitată asistența statelor membre ale UE prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență, iar ulterior a fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE.
Prin Mecanismul de protecție civilă, Uniunea Europeană oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale, antrenând capacitățile de răspuns ale statelor membre ale UE.
Angajații IGSU în comun cu salvatorii din Romania, Bulgaria, Austria și Germania au utilizat tehnica specializată, dar și modulele de pompare de mare capacitate și au efectuat lucrări de pompare a apei pe o distanță de peste 4 km.
Astfel, participarea salvatorilor și pompierilor moldoveni la acest exercițiu internațional de teren, este o acțiune de pregătire a Republicii Moldova, în vederea aderării la Mecanismul de protecție civilă al UE. Mai mult, salvatorii moldoveni au obținut experiențe în domeniu, ce le-ar permite participarea în misiuni internaționale, la lichidarea situațiilor excepționale. Totodată, fiind pregătiți la nivelul standardelor europene în domeniul protecției civile, alături de omologii din statele membre ale UE.
Exercițiul desfășurat vine să consolideze relațiile de cooperarea dintre țările UE în vederea reacționării operative la lichidarea situațiilor de urgență, dar și să faciliteze schimbul de bune practici între statele participante, asigurând o mai bună compatibilitate între echipele de intervenție.