În cadrul unei întâlniri cu femei de afaceri, din Găgăuzia, Maia Sandu a afirmat că R. Moldova nu are datorii de 800 de milioane de dolari față de compania rusă „Gazprom” pentru livrări de gaze. Acest lucru a fost confirmat de un audit internațional, potrivit nokta.md.
Maia Sandu a vorbit despre negocierile cu „Gazprom”, purtate înainte de sezonul rece din 2021.
„Săptămâna viitoare guvernul nostru va ieși și va spune că am angajat o companie internațională care a făcut un audit și care a stabilit că nu avem datorii față de Gazprom de 800 de milioane de dolari. Au încercat să ne păcălească rapid. Ne-au lăsat fără gaz. Iarna este în prag. „Hai să semnați rapid că o să întoarceți 800 de milioane de dolari în 4 ani și o să aveți gaz”. Am spus că nu putem semna, pentru că sunt bani mari. Ni s-a spus: „Nu o să aveți gaz”. Nimeni în 30 de ani nu a încercat să cumpere gaz în altă parte. Dacă gazul este vândut doar de un monopol, atunci acest lucru nu este normal. Au spus că nu vom reuși să schimbăm legea sau să găsim noi contracte în 2 luni. Nu a fost frumos din partea lor. Șeful adjunct al Administrației lui Putin, Dmitri Kozak a spus că vom reînnoi contractul, iar apoi decizia a fost schimbată cu o zi înainte de încheiere. Cred că am făcut ceea ce trebuie”, a spus Sandu.
Amintim că Anul trecut, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Astfel, cele două companii s-au obligat să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.
Gazprom nu a dat un răspuns companiei Moldovagaz privind termenul pentru extinderea auditului. O solicitare în acest sens a fost trimisă Gazprom încă în luna aprilie, anul trecut.
Tot atunci, fosta prim-ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că la acel moment nu se discuta despre stabilirea unor noi termeni noi pentru auditul la MoldovaGaz.
„Companiile internaționale, din nou au ezitat să vină în contextul războiului din Ucraina”, a spus Gavrilița.
Auditul la Moldovagaz nu va avea loc până pe 1 mai a declarat Andrei Spînu. În opinia sa, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernare are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni. „Se convine ca 1 mai să fie pe altă dată.
Al doilea scenariu – Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz și atunci noi vom ieși pe piață și cumpărăm gaz de pe piață ”, a spus Spînu.
Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie.
Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.