Ambasadorul UE, despre intenția lui Dodon de a scoate un miliard de dolari din rezerva de stat: „Va fi un atac asupra băncii centrale”

Intervenția statului în rezervele valutare ale Băncii Naționale, așa cum a sugerat liderul socialiștilor, ar constitui un atac asupra independenței băncii centrale. Mai mult, o asemenea măsură nu ar aduce soluții, ci – dimpotrivă, susține Peter Michalko, ambasadorul UE în țara noastră, potrivit  TVRMOLDOVA.

Ambasadorul a declarat că Republica Moldova poate obține bani din alte surse, precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, însă acești bani sunt condiționați de voință politică și reforme.

„Ar fi un atac la independența BNM, pentru că idei care sunt de fapt populiste, el nu ar aduce soluții, ci chiar mai multe probleme sau repetarea problemelor din trecut. Pe de altă parte, este disponibilă finanțare care ar fi în  Moldova, când vor fi îndeplinite de exemplu condițiile pentru tranșa a doua. A fost în trecut un efort pentru un nou program cu FMI, eu nu pot să vorbesc pentru această instituție, dar cred că și acolo a fost perspectivă care nu s-a realizat.  Moldova trebuie să folosească aceste surse standard, care nu numai că nu aduc daună,  dar pot fi cele care să ajute economia și oamenii”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că, anterior, fostul președinte al Republicii Moldova a sugerat că Parlamentul poate lua bani din rezervele BNM, inclusiv sub formă de împrumut, pentru a ajuta cetățenii și sectorul economic în perioada pandemiei. Ideea a fost aspru criticată atât de experți, cât și de BNM.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata