G7 cere Rusiei să pună capăt „provocărilor” din Ucraina, după ce și-ar fi concentrat zeci de mii de militari la frontiere

Miniștrii de externe ai G7 și șeful diplomației europene au îndemnat Rusia să pună capăt „provocărilor” sale și să detensioneze situația de la frontierele Ucrainei, unde și-a concentrat trupe. Aceste mișcări de trupe pe scară largă, care au loc fără o notificare prealabilă, constituie o amenințare și un factor de destabilizare, au subliniat oficialii europeni.

Ucraina, care se teme că Moscova caută un pretext pentru a o ataca, a acuzat Rusia că a trimis peste 80.000 de soldați lângă frontiera sa de est și în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după sosirea pro-occidentalilor la putere la Kiev.

Potrivit Kievului, separatiștii proruși au, de asemenea, 28.000 de luptători și peste 2.000 de consilieri și instructori militari ruși pe teritoriul pe care îl controlează din 2014 în estul țării.

Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a lansat un apel către NATO să accelereze aderarea țării sale pentru a trimite un semnal real Rusiei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata