Analiză/ Expert economic: Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, începând cu anul 2015

Moneda Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, începând cu anul 2015. Despre acest fapt a relatat expertul economic, Veaceslav Ioniță, care menționează într-o postare pe Facebook că ultima dată, Euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.

Potrivit lui, cursul stabilit pentru 29 septembrie este de 18.72 Lei/Euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții 8 ani.

„Deprecierea Euro are la bază doi factori:

1. Interni, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare
2. Externi, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și Deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: a) politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, b) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, c) criza energetică din Europa, d) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează EURO și provoacă depreciere lui”, a relatat Ioniță.

Mai mult, acesta se arată convins că tendința de depreciere a Euro va fi una de scurtă durată, iar pe termen mediu „cred că vom asista la o revenire a Euro”.

„Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în Euro. Inflația și deprecierea EURO a dus la acea că inflația în Euro în Moldova este de peste 50%. Altfel spus cea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 Euro în prezent sunt necesari deja 150 Euro”, a conchis Veaceslav Ioniță.
Sursa: Facebook/Veaceslav Ioniță
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata