Bolea cere demisia lui Litvinenco și a judecătorilor Curții Constituționale

Comisia de la Veneția a criticat modul în care a fost promovată de către guvernarea de la Chișinău procedura de evaluare a Procurorului General. În avizul publicat, Comisia de la Veneția a evidențiat că această modificare legislativă a fost făcută prea repede și fără discuții largi cu societatea civilă și alte instituții interesate de acest proces.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților de la Chișinău să întoarcă Procurorul General în componența CSP din oficiu. La fel, ei au recomandat modificarea actualei proceduri de evaluare a Procurorului General, ca să existe criterii mult mai clare.

În replică, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează.

În același timp însă, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că autoritățile de la Chișinău vor continua evaluarea Procurorului General Alexandr Stoianoglo în conformitate cu mecanismul existent, în pofida avizului critic al Comisiei de la Veneția pe acest caz.

Având în vedere opinia organului consultativ al Consiliului Europei, deputatul socialist Vasile Bolea a cerut demisia Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco și a judecătorilor Curții Constituționale.

Potrivit deputatului, modificarea legii de către PAS a avut un singur scop.

(Vasile Bolea, deputat BCS)

„Ei au profanat reforma și, mai departe, părerea mea, trebuie să-și dea demisia. În primul rând, vorbesc despre ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vorbesc despre judecătorii Curții Constituționale care, la sesizările pe care le-am depus noi, invocând aproximativ aceleași idei cu care a venit Comisia de la Veneția, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă acele sesizări”.

Anterior, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă examinarea în fond a seziării depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo cu privire la verificarea constituționalității modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură, care prevăd evaluarea și, eventual, demiterea Procurorului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata