Energia electrică se va scumpi cu 25%

Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali va crește cu aproximativ 25%, după ce Premier Energy și Moldelectrica au semnat contractele de achiziție a energiei electrice, mai scumpă, din regiunea transnistreană, scrie bani.md. Astfel, în condițiile lipsei unei concurențe pe piață, prețul pentru energia electrică livrat către companiile din Moldova va crește de la 48 la 58USD/MWh.

Se întâmplă după ce autoritățile au ratat liberalizarea pieței energiei electrice, Republica Moldova rămânând dependentă de energia livrată din regiunea transnistreană, susțin experții.

Cu aproximativ patru ani în urmă, Republica Moldova a semnat un acord istoric, care, odată dus la final, ar putea reduce dramatic gradul de dependență al țării de energia electrică din Est și va uni practic țara cu România și Uniunea Europeană.

Moldelectrica, ar urma să construiască o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești și Chișinău. Proiectul urma să fie finalizat în 2022, și presupune inclusiv lucrări în România.

Între timp, în Republica Moldova, Comisia de cercetare prealabilă pentru construcția liniei electrice a fost aprobată abia la finele lunii ianuarie 2021.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata