Zelenski: „Nu disperați, ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri”

Sub semnul glamourului și al politicii, a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a fost deschisă. Vedetele mondiale, europene și franceze au pășit pe covorul roșu: Eva Longoria, Juliana Moore, Rossi de Palma, Anne Parillo, regizorii – italianul Marco Bellocchio și americanul Forest Whitaker, cărora li se va acorda Palm Branch la Cannes pentru serviciile aduse cinematografiei. Anul acesta, un actor, regizor și producător american a adus la festival un film despre Sudanul de Sud.

Uitarea de politică, chiar și pe durata recenziei filmului, nu va funcționa. În ajunul deschiderii, conducerea festivalului și juriul, condus de Vincent Lindon, și-au anunțat poziția: nu este loc pentru delegațiile oficiale și mass-media din Rusia la Cannes.

Surpriza ceremoniei de deschidere a fost discursul prin link video al Președintelui Ucrainei, căruia publicul i-a adus ovații în picioare.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinematograful nu a murit” în fața războiului, a spus Zelenski. „Nu disperați, ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri”, a adăugat el.

Organizatorii au ales ca film de deschidere comedia cu zombi a lui Michel Hazanavicius, cu Berenice Bejo. Inițial, poza a fost numită „Z”, dar la cererea părții ucrainene, a fost redenumită „Tăiați!”

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata