Galbur: „Să-ți dublezi salariul în timp ce poporul duce foame, ce fel de om ești?”

„Nimeni nu neagă că miniștrii și funcționarii publici trebuie remunerați considerabil mai mult, dar să-ți dublezi salariul în timp ce poporul duce foame, ce fel de om ești?”, se întreabă retoric președintele PNM, Dragoș Galbur, într-o postare pe rețelele sociale.

„Asta după ce, la 1 aprilie, au indexat pensiile doar cu 15% în loc de 30, motivând cu faptul că nu au bani”, a adăugat acesta, referindu-se la recenta aprobare de Guvern privind creșterea salariilor miniștrilor.

Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 vine cu majorări considerabile de lefuri pentru reprezentanții administrației publice centrale. După majorare, salariul unui ministru va fi de 50 de mii de lei. O spunea anterior ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, potrivit căreia majorarea este necesară pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice.

Mai mult, șefa de la Finanțe spune că majorarea lefurilor pentru celelalte categorii de bugetari va avea loc doar dacă va exista creștere economică. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit proiectului rectificării bugetului de stat, de la 1 iunie, valoarea de referință la calcularea salariului vicepremierilor, miniștrilor, secretarului general al Guvernului, agentului guvernamental este de 3600. Ceea ce înseamnă că, în cazul miniștrilor, lefurile vor atinge suma de 50 de mii de lei. Ministrul Finanțelor spune că astfel se încearcă menținerea oamenilor profesioniști în sistem, care, din cauza salariilor mici, aleg să muncească în mediul privat.

„Un medic sau un profesor nu gestionează așa resurse și nu este expus acelorași riscuri, nu se confruntă cu expunerea publică și financiară cu care se confruntă un secretar de stat sau un ministru. Majorarea de la începutul anului a vizat, într-adevăr salariile miniștrilor. Acum nu vorbim doar de salariile miniștrilor. Ele au făcut parte dintr-un complex mai larg. De fapt, noi vrem să formăm la nivel de ministere echipe concurențiale. E vorba de tot aparatul ministerului, de la specialiști până la ministru”

Aceasta este a doua majorare a salariilor miniștrilor din acest an. De la 1 ianuarie, lefurile membrilor Cabinetului de Miniștri au crescut cu opt mii de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata