Hodorkovski: „Prăbușirea Rusiei îl amenință doar pe Putin”

Reprezentanții opoziției și ai societății civile din Rusia discută „o strategie pentru a readuce țara la democrația parlamentară și acțiunile UE care pot sprijini această transformare”. Mihail Hodorkovski, în special, a venit la masa rotundă din Parlamentul European numită „Dialog de la Bruxelles”. Unul dintre principalii oponenți politici ai președintelui Vladimir Putin trăiește în prezent în exil.

El a spus într-un că opoziția activă față de invazia Ucrainei nu este atât de puternică în Rusia astăzi pe cât și-ar dori. Cu toate acestea, Hodorkovski a considerat important ca aproximativ 12% dintre rușii chestionați sunt împotriva războiului cu Ucraina.

(Mihail Hodorkovski, opozant rus)

„Rușii cred, de asemenea, că, după ce au început acest război, deși greșit, rușii nu-și pot permite să-l piardă, deoarece acest lucru va duce la prăbușirea Rusiei. Și acesta este motivul propagandei lui Putin, complet eronată din punct de vedere al realității, dar absolut eficientă, influențând creierul oamenilor. Se presupune că pierderea regimului Putin este egală cu prăbușirea Rusiei. Acesta este cel mai periculos. De aceea vorbesc atât de des și spun că prăbușirea Rusiei îl amenință doar pe Putin”.

Fostul premier al Lituaniei, acum europarlamentar, consideră că războiul ar putea declanșa în orice moment o schimbare de regim la Moscova. Andrius Kubilius avertizează să nu se grăbească în discuțiile de pace cu Kievul, în timp ce ocuparea terenurilor sale continuă:

(Andrius Kubilius, europarlamentar)

„Rusia, cred, va intra într-un impas în dezvoltarea ei, dacă nimic nu se va schimba. Când mă întreabă dacă văd noi indici despre posibilitatea schimbării, răspund simplu. Înainte de începerea perestroikei în 1985, nimeni nu a văzut orice indicii. Dar la acel moment, chiar și în elita politică a Uniunii Sovietice era o înțelegere clară că, dacă totul mergea așa cum a fost sub Brejnev, atunci URSS s-ar prăbuși pur și simplu foarte repede.De aceea, perestroika a început cu elitele”.

În aprilie, 68 de membri ai opoziției rusești au adoptat la Berlin o declarație comună, care a fost semnată acum de 30.000 de ruși. Ei au afirmat că trupele ruse trebuie retrase din toate teritoriile ocupate, criminalii de război trebuie aduși în fața justiției și trebuie plătite despăgubiri victimelor agresiunii”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata