Germania ar putea recunoaște permisele moldovenești de conducere, afirmă Maia Sandu

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi, la Berlin, cu omologul său german, președintele Frank-Walter Steinmeier. Aceștia au discutat posibilitatea de a începe negocierile privind recunoașterea permiselor din Republica Moldova, precum și despre posibilitatea semnării unui acord privind angajarea moldovenilor la munci sezoniere în Germania.

Referindu-se la situația politică din Republica Moldova, Frank-Walter Steinmeier a declarat că în țară există o polarizare puternică la nivel de societate.

„Țara dumneavoastră nu este într-o situație politică facilă. Transnistria încearcă să obțină suveranitate și integritate teritorială, ce înseamnă lucrul acesta pentru cetățenii țării dumneavoastră în viața cotidiană știe cel care a fost cel puțin o dată de la Chișinău la Tiraspol și înapoi, cel care își aduce aminte de obstacolele de-a lungul unei astfel de călătorii și care își amintește care sunt condițiile de viață ale oamenilor”, a spus președintele german.

Din nefericire multor actori politici din țara dumneavoastră le lipsește respectul față de Constituție. Sper ca rezultatul alegerilor să creeze atât claritate, cât și să netezească calea în acest sens. Observăm o polarizare puternică la nivel de societate, situația din Republica Moldova nu este una normală”, a mai spus președintele German.

„Cursul reformator curajos pe care l-ați ales și pe care îl reprezentați evidențiază faptul că relațiile noastre între Germania și Republica Moldova pot deveni și mai strânse în anii ce vor urma. Germania are un interes major într-o Republica Moldova democrată, stabilă și prosperă. De aceea, în Germania pledăm la nivel bilateral, dar și la nivel european pentru un sprijin adresat țării dumneavoastră. Ne dorim prietenie și parteneriat”, a declarat președintele german Frank-Walter Steinmeier.

La rândul său, președinta Maia Sandu a spus că Moldova își va continua eforturile ce țin de apropierea de UE.

„Republica Moldova își dorește să avanseze și în agenda de asociere și integrare cu UE. Suntem interesați să aprofundăm colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic. Pregătim un plan economic de recuperare a economiei după pandemie pentru care vom solicita sprijinul financiar al instituțiilor europene. Oamenii din Republica Moldova vor să meargă pe un drum nou. Un drum al dezvoltării și al justiției, ei au dat acest semnat în anul 2020 și eu cred că îl vor reconfirma la alegerile din iulie”, a declarat președinta Maia Sandu.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata