Ion Ceban, despre majorarea tarifelor pentru apă în capitală: Decizia ANRE nu soluționează problema existentă

Decizia de astăzi a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu ar soluționa problema existentă și ar fi una păguboasă pentru Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”. Declarația în acest sens a fost făcută de edilul capitalei, Ion Ceban, în contextul majorărilor de prețuri pentru apă și canalizare, anunțate de ANRE.

Potrivit lui, aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase.

„O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor. În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica. Cert este, chiar și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023”, a relatat Ion Ceban.

Mai mult, acesta spune că facturile „foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori”, nu ar permite dezvoltarea întreprinderii, ci doar ar favoriza acumularea de datorii.

„În luna noiembrie 2022, ”Apă-Canal Chișinău” a solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare. La finele lunii decembrie 2022, ”Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. În prezent, Compania ”Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică”, a mai menționat Ceban.
În context, acesta se arată convins că tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare ar duce la apariția unor riscuri majore ca capitala să rămână fără apă.
Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a ajustat, în ședința de astăzi, tarifele pentru consumatorii Apă-Canal Chișinău pentru 2023.

Astfel, pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă, consumatorii casnici vor achita 11,12 lei/m3, cu 2,47 mai mult. Tariful pentru consumatorii non-casnici va fi de 13,29 lei/m3.

Detalii aici.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata