Mai întâi UE, apoi restul. Italia blochează transportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia

Italia a blocat transportul de vaccinuri coronavirus către Australia – prima dată când a fost utilizat un nou mecanism de control al exporturilor din UE. Guvernul lui Mario Draghi, noul prim-ministru al Italiei, a cerut Bruxellesului blocarea exportului.

Expedierea conținea peste 250.000 de doze. Bruxelles a introdus mecanismul de control al exporturilor în ianuarie, pe fondul unui rând cu AstraZeneca, după ce companie farmaceutică a declarat că va livra mai puține doze către UE decât era planificat. Ideea a fost să oprească ca vaccinurile făcute în UE să nu părăsească blocul, dacă este nevoie.

Multe țări din întreaga lume, precum Canada, Japonia și Australia, depind de companiile europene pentru a procura vaccinuri pentru cetățenii lor. De la preluarea mandatului, Draghi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lansarea lentă a vaccinului.

În cadrul reuniunii de săptămâna trecută a liderilor europeni, acesta și-a îndemnat colegii și Comisia Europeană să „meargă mai repede” și și-a exprimat preferința de a păstra vaccinurile fabricate în UE în interiorul blocului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata