OMS: „O parte semnificativă dintre cei infectați cu variola maimuței sunt homosexuali și bisexuali”

Este posibil ca focarul de variola a maimuțelor să fi început în marginea a două festivaluri din Spania și Belgia. Spania are cel puțin 35 de cazuri confirmate, iar experții investighează o posibilă legătură în răspândirea unui virus rar între un eveniment recent al paradei gay din Insulele Canare și o saună din Madrid.

Infecționistul OMS David Heyman a sugerat că virusul în afara Africii se răspândește în principal prin contact sexual, astfel încât transmiterea de la o persoană la alta are loc prin contact fizic apropiat.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakidis, a declarat că statele membre ale UE coordonează un răspuns comun.

OMS a spus că o parte semnificativă dintre cei infectați sunt homosexuali și bisexuali și a descris situația ca fiind controlată și, de asemenea, a îndemnat să nu stigmatizeze anumite grupuri sociale, deoarece oricine se poate infecta.

În Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, anunță Ministerul Sănătății.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata