Opozantă din Belarus, care a refuzat să plece din țară, condamnată la 11 ani de închisoare

Opozanta din Belarus, Maria Kolesnikova și avocatul ei, Maxim Znak, au fost condamnați de o instanță de la Minsk la 11 și, respectiv, zece ani de închisoare. Cei doi au fost declarați vinovați pentru toate capetele de acuzare care li s-au incriminat – „complot vizând preluarea puterii cu forța”, „apeluri la acțiuni care afectează securitatea națională” și „crearea unei formațiuni extremiste”.

Procesul Mariei Kolesnikova, de 39 de ani, a început în august, după luni de eliminare a oricăror proteste în Belarus prin arestări masive, exiluri forţate ale opozanţilor şi lichidarea ONG-urilor şi media independente.

Kolesnikova a fost arestată în septembrie după ce a rezistat într-un mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară, sărind pe geamul unei maşini în mers şi rupându-şi paşaportul. După realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în urmă cu un an, urmată de manifestaţii istorice împotriva puterii, autorităţile sunt angrenate într-o represiune permanentă. Mii de opozanţi au fost arestaţi sau obligaţi să plece în exil.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata