Parlamentul Republicii Moldova și Congresul SUA au semnat un acord de colaborare. Ce presupune acesta

Parlamentul Republicii Moldova și Parteneriatul pentru Democrație din cadrul Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite ale Americii au încheiat miercuri un Acord de colaborare. Documentul a fost semnat de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Președintele Parteneriatului pentru Democrație, congresmanul David Price.

Potrivit direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, Acordul stabilește intenția celor două instituții de a institui un parteneriat în vederea schimbului de experiență și bune practici în domeniul legislativ, precum și cooperarea prin programe de instruire destinate membrilor și angajaților instituțiilor parlamentare.

„Trăim un moment istoric și foarte important deoarece am semnat un acord prin care are loc instituționalizarea relațiilor Parlamentului Republicii Moldova cu Camera Reprezentanților. Cooperarea foarte bună de până acum capătă o nouă valență instituțională – ne va oferi o posibilitate excelentă pentru ca parlamentarii din ambele legislative să înțeleagă mai bine procesele și tendințele și să găsim soluții pentru problemele cu care se confruntă cetățenii noștri”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit șefului legislativului, acordul va facilita, la modul practic, o interacțiune permanentă între deputați atât la nivel de comisii parlamentare, cât și în cadrul grupurilor de prietenie, iar la nivel de secretariate se va materializa prin participări la instruiri, schimb de delegații, implementarea tehnologiilor noi informaționale în procesul legislativ.

„Cel mai important este posibilitatea de a beneficia reciproc prin a explica politicile, procesele, provocările care au loc într-o țară sau alta. De exemplu, subiectul combaterii corupției și respectiv al celor care s-au făcut vinovați de marile furturi este nevoie deseori să fie explicat în detalii la nivel politic, inclusiv parlamentar”, a spus Președintele Parlamentului.

La rândul său, congresmanul David Price, în discursul rostit, a precizat că Acordul semnat are menirea să consolideze relațiile de prietenie dintre cele două țări și să le aprofundeze, inclusiv prin sporirea capacităților funcționale ale instituțiilor democratice.

„Admirăm Republica Moldova și admirația noastră a crescut în ultimul timp, când am văzut poziția fermă pe care a adoptat-o țara în forurile internaționale cu privire la invazia Federației Ruse în Ucraina, dar vă admirăm și pentru ospitalitatea nemaipomenită de care ați dat dovadă când ați oferit adăpost refugiaților ucraineni. Trebuie să remarcăm și eforturile pe care le depune Republica Moldova în combaterea corupției și în dezvoltarea unui sistem de guvernare eficient”, a declarat Președintele Parteneriatului pentru Democrație din cadrul Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, David Price.

În semn de înaltă apreciere pentru contribuția semnificativă în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de prietenie și cooperare cu Republica Moldova, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a conferit congresmanului David Price, Copreședintele Grupului de prietenie cu țara noastră din cadrul Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, distincția „Medalia Democrației”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata