Platforma DA propune micșorarea vârstei de pensionare pentru cadrele medicale care muncesc în perioada stării de urgență

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, a înregistrat un proiect de lege privind modificarea ce prevede diminuarea vârstei de pensionare pentru personalul medical care a muncit pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Se propune ca perioada de calcul pentru diminuarea vârstei de pensionare și majorarea stagiului de cotizare va fie începând cu data de 15 mai 2020, când a fost declarată pentru prima dată starea de urgență în sănătate publică În Republica Moldova, scrie radiochisinau.md.

Liviu Vovc a motivat necesitatea adoptării unui asemenea proiect prin faptul că numărul din ce în ce mai mare de cazuri confirmate și suspectate, volumul de muncă copleșitor, lipsa de medicamente specifice, pot declanșa o adevărată povară psihologică pentru lucrătorii medicali, care se pot confrunta cu anxietate sau tulburări emoționale.

Deputatul a subliniat, într-un briefing, că perioada de pandemie poate fi catalogată ca muncă în condiții deosebit de grele pentru lucrătorii din sistemul medical. Iar pentru această perioadă este nevoie de reglementări legale suplimentare care să asigure posibilitatea diminuării vârstei de pensionare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata