Președintele Parlamentului, Igor Grosu, își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

Zi de sărbătoare în familia lui Igor Grosu. Președintele Parlamentului și actualul lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), își sărbătorește astăzi cea de-a 50-a aniversare. 

Igor Grosu s-a născut pe 30 noiembrie 1972, în satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, RSS moldovenească, URSS.

Este un politician moldovean și membru al Parlamentului Republicii Moldova din martie 2019, fiind Președintele Parlamentului Republicii Moldova din 29 iulie 2021.

Igor Grosu, de profesie pedagog, este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputat al fracțiunii PAS. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, în 2003, Grosu a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei. În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, iar din 2004 până în 2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei. În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012 a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație „Amnesty International Moldova”.

Acesta a fost și viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu. În august 2015 premierul Valeriu Streleț îl eliberează din funcție, „în baza cererii de demisie”, iar câteva zile mai târziu îl numește consilier principal de stat al Prim-ministrului în domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății şi protecției sociale, funcție în care rezistă câteva luni, când este eliberat de premierul interimar Gheorghe Brega.

Ulterior, Grosu s-a alăturat Maiei Sandu, fiind unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și devenind secretarul general al noii formațiuni.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Grosu a candidat din partea Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr. 20 – Strășeni, format de PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, dar a fost surclasat de democratul Pavel Filip, premierul în exercițiu la acel moment. Cu toate acestea, Grosu a reușit să acceadă în Parlament pe lista națională a blocului ACUM, în care a fost inclus pe poziția a patra.

După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și a părăsit postul de lider PAS la sfârșitul anului 2020, Grosu a fost ales în calitate de președinte al partidului.

El a fost desemnat în 16 martie 2021 la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind a doua propunere respinsă de Parlament, astfel ajungându-se la declanșarea alegerilor anticipate. Acesta a condus campania electorală la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, PAS obținând cel mai mare rezultat al unui concurent electoral din istoria Republicii Moldova, 52,80% din votul popular, traduse prin 63 de mandate (din 101) în Parlamentul Republicii Moldova. La data de 29 iulie 2021, Igor Grosu a fost votat de către 64 de deputați PAS și Partidul Șor, în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, acesta devenind primul om în statul Republica Moldova, ținând cont că Republica Moldova are un statut parlamentar reglementat de Constituție.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata