Radu Marian: „Propunem introducerea unui moratoriu de șase luni asupra construcțiilor stațiilor PECO”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian consideră că haosul de pe piața petrolieră din Moldova poate fi stopat doar cu ajutorul unei concurențe credibile. Astfel, într-o ieșire la presă, vicepreședintele Comisiei Economie a prezentat un proiect de lege pe care urmează să-l înregistreze în Parlament și care ar urma să aducă un echilibru între companiile mari și cele mici din acest sector.

Potrivit lui Radu Marian, capul de afiș al acestor măsuri va fi ținut de un moratoriu.

 (Radu Marian, deputat PAS)

„Introducerea unui moratoriu de șase luni asupra construcțiilor stațiilor PECO. Deci, numărul excesiv de mare de stații PECO duce, evident, la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare asupra prețurilor la pompă. De exemplu, Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație în Europa.” 

De asemenea, mai zice deputatul PAS, anularea actualei taxe de import, care ar urma să devină de 10 lei per tonă și aplicarea unor amenzi de zece ori mai mari pentru jucătorii de pe piața petrolieră care încalcă regulile impuse de autorități, sunt alte două decizii care trebuie aprobate urgent de către Parlament, nu însă înainte ca revinderea produselor angro să fie stopată definitiv.

(Radu Marian, deputat PAS)

„Companiile petroliere mari și-au consolidat puterea, odată ce pot vinde ango carburanți la alți concurenți de pe piață și în ultimii ani, cumva, numărul importatorilor a scăzut. Numărul titularilor, de exemplu, a scăut cu 40%. De la 37 de importatori de produse petroliere în 2018, la doar 22 în 2020.”

Anume în astfel de condiții, crede Radu Marian, consumatorii din Moldova vor avea parte de prețuri corecte și produse petroliere de calitate mai bună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata