Reprezentanții ANRE R. Moldova și ANRE România s-au întâlnit într-o ședință de lucru. Ce subiecte au abordat

La data de 27 septembrie 2022, membrii Consiliului de Administrație și angajații Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) au participat la o ședință de lucru cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE).

Scopul întrevederii a fost efectuarea unui schimb de experiență privind implementarea Regulilor pieței energiei electrice, în special, a mecanismului calculării și facturării dezechilibrelor create în rețeaua electrică de participanții pieței energiei electrice. Colegii de la ANRE România au oferit mai multe informații privind modalitatea de soluționare a provocărilor cu care se confruntă participanții la piața energiei electrice, inclusiv operatorul sistemului de transport, responsabil de determinarea dezechilibrelor și a valorilor dezechilibrelor ce urmează a fi compensate de părțile responsabile pentru echilibrare. Partea română a invitat reprezentanții ANRE din Republica Moldova să efectueze o vizită de lucru la București, în scopul preluării unei experiențe practice de aplicare a mecanismelor de echilibrare în România.

De asemenea, părțile au discutat despre procedurile de autorizare a electricienilor în Republica Moldova și România, în ce privește activitățile de executare a instalațiilor electrice. Astfel, după o ajustare a reglementărilor naționale este posibil de elaborat o procedură de recunoaștere reciprocă a autorizațiilor/adeverințelor emise de ANRE România și ANRE Republica Moldova, oferind posibilitatea specialiștilor să desfășoare activități în ambele state.

Ședința de lucru a avut loc în baza Programului de Cooperare și Asistență dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România, semnat la 26 septembrie 2019.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata