VIDEO//Inundațiile din Europa vor deveni mai frecvente

Încălzirea globală crește probabilitatea de precipitații extreme, care ar putea declanșa inundații fulminante devastatoare, ca în Europa de Vest, luna trecută. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții din grupul World Attribution Weather, care au folosit înregistrări istorice și simulări pe computer pentru a studia modul în care temperatura a influențat precipitațiile de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent.

Au descoperit că pe o bandă largă europeană, din Olanda până în Elveția, precipitațiile medii zilnice au crescut cu 3-19% într-o perioadă în care temperaturile globale au crescut cu 1,2 grade Celsius. Un raport publicat marți a menționat că pentru fiecare grad pe care planeta îl încălzește, aerul poate absorbi cu 7% mai multă apă. Când este aruncat, provoacă precipitații mai abundente.

Studiul a fost realizat de aproape 40 de specialiști din șase țări europene și din Statele Unite. Potrivit calculelor lor, probabilitatea ca averse puternice să provoace inundații severe în ultimii ani în unele zone a crescut de 9 ori.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata