VIDEO//Represiuni fără margini în Belarus. Un bărbat a încercat să-și taie gâtul chiar în sala de judecată, acuzând puterea de abuz și tortură

Liderul opoziției bieloruse Svetlana Tikhanovskaya a cerut alegeri anticipate în țară pe fondul represiunilor la scară largă împotriva oponenților lui Alexander Lukashenko. Cu o zi înainte, Stepan Latypov, reținut pentru participarea la acțiunile de protest, a încercat să-și taie gâtul într-o cușcă chiar în timpul audierilor din sala de judecată.

El a acuzat forțele de securitate de presiune și tortură, susținând că a fost obligat să mărturisească vinovăția pentru ceea ce nu a comis și că a fost amenințat cu urmărirea penală a rudelor sale.

Atenție! Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

(Svetlana Tihanovskaya)

„Toate acestea arată că apogeul represiunii fără precedent care a avut loc în ultimele zece luni nu a trecut încă și amploarea represiunii nu face decât să se intensifice. Aceste evenimente ne amintesc că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă alegerile prezidențiale din Belarus din august 2020 ar fi fost libere și transparente. Prin urmare, este timpul să vorbim despre alegerile anticipate ca o soluție cuprinzătoare la criza din Belarus”.

Opoziția și țările occidentale nu au recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus, acuzând autoritățile de falsificări. Ca răspuns la protestele masive, Alexander Lukașenko a lansat o represiune dură în țară. Președintele rus și-a sprijinit colegul, care, potrivit multor analiști, a jucat un rol decisiv în menținerea puterii. Acum, Lukașenko îl convinge pe Vladimir Putin că Occidentul încearcă să destabilizeze situația din Belarus și apoi să se mute la Moscova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata