VIDEO//Sonda americană Perseverance a ajuns cu succes pe Marte

Roverul Perseverance al NASA, cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă a străbătut atmosfera marţiană şi a atins solul marţian în siguranţă, în căutarea urmelor de viaţa microbiană pe Planeta Roşie.

Vehiculul robot a navigat prin spaţiu aproape şapte luni, parcurgând 472 milioane km înainte de a intra în atmosfera marţiană cu 19.000 km pe oră. Amartizarea a reprezentat cea mai riscantă parte a efortului de doi ani, în valoare de 2,7 miliarde de dolari, al cărui scop principal este de a căuta posibile semne fosilizate ale microbilor care ar fi putut trăi pe Marte în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani, când a patra planetă de la soare era mai caldă, mai umedă, oferind condiţii favorabile vieţii.

Misiunea se alătură celor ale Chinei și Emiratelor Arabe Unite, ale căror sonde au ajuns și ele de curând pe orbita lui Marte. Beijingul vrea să plaseze un rover pe suprafața planetei, iar dacă va reuși, China va deveni prima țară în afara Statelor Unite care face acest lucru.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata