Vlad Filat va solicita rejudecarea cauzei în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare

Fostul premier Vlad Filat va solicita rejudecarea cauzei în care a fost condamnat nouă ani de închisoare, după ce a fost emisă hotărârea CEDO care a constatat că ultimul nu a avut parte de un proces echitabil. Declarațiile au fost făcute de către ex-premier în cadrul unei emisiuni online, potrivit noi.md.

(Vlad Filat, fost premier)

„Am văzut forma finală a cererii de revizuire, pe care urmează să o depunem în urma hotărârii CEDO de condamnare a Republicii Moldova pentru un proces inechitabil la care am fost supus. Acum am dreptul la acest proces echitabil, care din nou va lua timp. După ce a fost pronunțată hotărârea CEDO, s-au făcut ședințe la Ministerul Justiției, cum să facem, cum să mușamalizăm, cum să stopăm parcursul acesta de revizuire. Hotărârea CEDO și această cerere nu duce la o soluție în situația mea, asta înseamnă că eu merg de la început să trec întreg procesul, dar deja public. Ei sunt obligați să accepte cererea de revizuire”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis pe 31 ianuarie o hotărâre în cauza fostului premier Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. Acum, după decizia CEDO, fostul politician va primi și 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata